Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Εκδήλωση Χρέους Γνώσης Ελπίδας 26/01/ 2014



Η φετινή εκδήλωση Χρέους Γνώσης Ελπίδας ήταν μια συνδιοργάνωση του Συλλόγου Ποντίων Νέστου και της ποντιακής εφημερίδας ΑΡΑΕΥΩ και ήταν αφιερωμένη στην Ιστορία και στον Ποντιακό πολιτισμό.
Πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Χρυσούπολης το οποίο ήταν κατάμεστο από κόσμο, ο οποίος  παρακολουθούσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Αχιλλέας Βασιλειάδης ο οποίος μαζί με τον Νίκο Μακρίδη και την Μαρία Διαμαντίδου παρουσίασαν όλη την εκδήλωση.
Προσκεκλημένη ομιλήτρια της βραδιάς ήταν η κα Αγγελική Δεληκάρη, λέκτορας στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας.
Στην εκδήλωση επίσης απαγγέλθηκαν ποιήματα, χόρεψε χορούς από όλες τις περιοχές του Πόντου το χορευτικό του συλλόγου και παρουσιάστηκε ένα θεατρικό απο τους μικρούς μας ηθοποιούς.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του συλλόγου κ Στάθης Παπαδόπουλος ανέφερε:
"Ήταν μια εκδήλωση που στέφθηκε με επιτυχία. Ήταν αφιερωμένη στην Ιστορία και τον Ποντιακό πολιτισμό. Θεωρώ πως συγκινήσαμε και τους παρευρισκόμενους, τους ταξιδέψαμε νοερά στις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου, υπενθυμίζοντας σε όλους πως πρέπει να μείνουμε πιστοί στον αιώνιο και ακατάλυτο όρκο ΔΕΝ ΞΕΧΑΣΑΜΕ, ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ, ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ. Μέσα από την εκδήλωση, μικρά παιδιά μπόρεσαν και μίλησαν την Ποντιακή διάλεκτο λέγοντας ποιήματα και παίζοντας ένα μικρό θεατρικό έργο. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους τοπικούς καλλιτέχνες της πόλης μας. κ Αδάμ Αποστολίδη, Κώστα Κοριανίδη, Κυριάκο Γερμανίδη, Παναγιώτη Ταξίδη καθώς και τον Ευθυμιάδη Ζαφείρη για την αφιλοκερδώς συμμετοχή τους. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τον κ Αχιλλέα Βασιλειάδη που τραγούδησε και παρουσίασε τη εκδήλωση καθώς και την κα Αγγελική Δεληκάρη που συμμετείχαν και αυτοί αφιλοκερδώς. Ως πρόεδρος ένοιωσα μεγάλη συγκίνηση βλέποντας το καταπληκτικό χορευτικό μας- που όμοιό του συναντά κανείς σπάνια στην Ελλάδα. Αυτό φυσικά οφείλεται στους χοροδιδασκάλους που και αυτοί αφιλοκερδώς προσφέρουν για χρόνια τις υπηρεσίες στους στο σύλλογο. Ευχαριστώ όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης."

link για 3 βιντεάκια της εκδήλωσης καθώς και φωτογραφίες:
Θεατρικό