Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

40 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ.



Το 1969, τετραμελής επιτροπή, αποτελούμενη από τους
Δημήτρη Τομπαΐδη,Ιερεμία Αναστασιάδη,Λάζαρο Καλταπανίδη και Ευστάθιο Μολοχίδη,αποφάσισε την ίδρυση ποντιακού συλλόγου, αφουγκραζόμενη την επιθυμία των ποντιακής καταγωγής κατοίκων της επαρχίας Νέστου.

Με ζήλο και ιδιαίτερη φροντίδα άρχισε η οργάνωση του νεοσύστατου Συλλόγου. Μισθώθηκε και επιπλώθηκε η πρώτη στέγη του Συλλόγου και άρχισε αμέσως η εγγραφή μελών και η προετοιμασία για την πρώτη Γενική Συνέλευση.

Στα γραφεία αυτά, ο Σύλλογος μένει μέχρι το 1972. Στη δεύτερη στέγη του μένει μέχρι το 1977. Για ένα μικρό χρονικό διάστημα μένει άστεγος και τελικά το Μάρτιο του 1978 βρίσκεται ο χώρος που επέτρεπε και τη συγκέντρωση των ποντιόπουλων για την εκμάθηση ποντιακών χωρών. Το 1981 μεταφέρθηκε σε μεγαλύτερη αίθουσα και από το 1995 ο Σύλλογος Ποντίων Νέστου έχει πια τη δική του στέγη συνολικού εμβαδού 600 τ.μ.

Το τριώροφο αυτό κτίριο έγινε με τη βοήθεια των μελών του και εκτός από τα γραφεία του στεγάζει θεατρική αίθουσα, καμαρίνια, ιματιοθήκη, αίθουσα διδασκαλίας χορών, κουζίνα, βιβλιοθήκη και τώρα πια την πολυτελή αίθουσα δεξιώσεων.

Πολλές και ποικίλες οι δραστηριότητες του Συλλόγου, ο οποίος δίνει πάντα δυναμικά το παρόν στα πολιτιστικά δρώμενα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.