Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Ζωντανή κρατούν οι νέοι την Ποντιακή γλώσσα και παράδοση


http://epontos.blogspot.gr/2013/10/pontiaki-paradosi.html
Αναδημοσίευση απο το epontos.blogspot.gr

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο 1ος Διαγωνισμός Λύρας – Τραγουδιού και Στίχου στη Χρυσούπολη Καβάλας που διοργάνωσε ο Δήμος Νέστου και η Αναπτυξιακή Νέστου, υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Ο διαγωνισμός είχε ως στόχο την ανάδειξη νέων ταλέντων στην Παραδοσιακή Μουσική των Ελλήνων του Πόντου από όλη την Ελλάδα. Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν ο Μιχάλης Καλλιοντζίδης, καθηγητής μουσικής, ο Αλέξης Παρχαρίδης-τραγουδιστής, ο Χρήστος Ακριτίδης-τραγουδιστής, ο Ευστάθιος Παπαδόπουλος-Πρόεδρος Ποντίων Νέστου και ο Ευστάθιος Παπαδόπουλος-Συντονιστής Επιτροπής Μουσικής της Π.Ο.Ε.

Τριάντα επτά παιδιά και νέοι αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας άτομα συμμετείχαν στο διαγωνισμό αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στην κριτική επιτροπή και τους παρευρισκόμενους, εφόσον τους δόθηκε η ευκαιρία να δείξουν τις ικανότητές τους στο γλέντι που διοργανώθηκε και τις δύο βραδιές. Κυρίως όμως κατάφεραν να περάσουν το μήνυμα ότι η ποντιακή γλώσσα και παράδοση παραμένουν και θα παραμείνουν ζωντανές.

Δήμητρα Σαμίδου, Γενική Γραμματέας Δήμου Νέστου «Ο διαγωνισμός ήταν ιδέα και όνειρο του δημάρχου Νέστου Σάββα Μιχαηλίδη»

Όπως αναφέρει η Γενική Γραμματέας του Δήμου Νέστου. Δήμητρα Σαμίδου η ιδέα του διαγωνισμού ήταν του δημάρχου Νέστου, Σάββα Μιχαηλίδη μια κίνηση «έξυπνη» όπως την χαρακτηρίζει γιατί αφενός «τονώνεται το ηθικό των ποντίων της περιοχής μας, αλλά και αξιοποιείται το καταπληκτικό μνημείο που έκανε την πρώτη τετραετία ο δήμαρχος απέναντι από τη στέγη των Ποντίων, ένα μνημείο αφιερωμένο στις μνήμες της πατρίδας, του 1922, που έπρεπε να αξιοποιείται. Το μνημείο έγινε σε σχέδια του Δημήτρη Ναλμπάντη από το Διδυμότειχο. Πρόκειται για μια καταπληκτική δουλειά που ενθουσιάζει, ιδιαίτερα το βράδυ φωτισμένο, όποιον μπαίνει στη Χρυσούπολη και το αντικρίζει. Τα ερείπια που αναπαραστώνται, ο ποντιακός χορός σε οδηγούν σε άλλη περίοδο Σε αυτό το χώρο ξεκινήσαμε ένα διαγωνισμό λύρας, τραγουδιού και στίχου».

«Με δεδομένο ότι ο διαγωνισμός έγινε για πρώτη φορά η συμμετοχή ήταν καλή»

Οι διοργανωτές στην αρχή ήρθαν σε επαφή με την ΕΤ3 προκειμένου να διαφημιστεί ο διαγωνισμός όσο το δυνατόν περισσότερο όμως τους πρόλαβαν τα γεγονότα με το κλείσιμο του φορέα. Παρόλα αυτά αποφάσισαν να το κάνουν και μάλιστα όπως αποδείχτηκε είχε μεγάλη επιτυχία. «Είμαι πολύ ευχαριστημένη από τη συμμετοχή με δεδομένο ότι ο διαγωνισμός έγινε πρώτη φορά οπότε για τα δεδομένα ήταν πολύ καλή.

Πάντοτε θέλεις μεγαλύτερη συμμετοχή, όμως δεν πειράζει, πρέπει να γίνει η αρχή, να αποκτήσεις εμπειρία, ώστε στην επόμενη φορά να είμαστε περισσότερο οργανωμένοι και να έχουμε ειδοποιήσει τους πάντες πολύ νωρίτερα».

«Αυτή η γενιά έχει να δώσει πολλά»

Συγκινητικό κατά την κ. Σαμίδου «το να βλέπεις το εξάχρονο ή το οκτάχρονο να παίζει καταπληκτική λύρα και ταυτόχρονα να ξέρει και τον υπολογιστή, αλλά το να στέκεται και στην παράδοση τόσο κοντά και ταυτόχρονα να μιλά, αν όχι τόσο με την προφορά, αλλά την γλώσσα και το λεξιλόγιο του Πόντου. Αυτό είναι πολύ δυνατό για σήμερα. Αυτά τα πράγματα τα έχουμε ανάγκη και ιστορικά αλλά και σαν βάση για το μέλλον. Αυτή η γενιά θεωρώ ότι έχει να δώσει πολλά. Η στέρηση θα μας οδηγήσει σε αξίες. Και να πω ότι η κρίση αντιμετωπίζεται μόνο με πολιτισμό. Μόνο έτσι θεωρώ ότι θα έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Καιρός είναι να κινηθούμε και κάπως διαφορετικά και να αποφασίσουμε ότι δεν είναι όλα θέμα χρημάτων. Το ξεχάσαμε αυτό και τώρα είναι ευκαιρία να φέρουμε κάποια πράγματα πίσω. Συγκινήθηκα όταν άκουσα φωνές παιδικές να τραγουδάνε. Ήταν πολύ όμορφη η εκδήλωση, όχι γιατί είμαι πόντια, αλλά γιατί με αρέσει να ασχολούμαι γενικότερα με τον πολιτισμό».

Στάθης Παπαδόπουλος, πρόεδρος συλλόγου Ποντίων Χρυσούπολης «Δεν επρόκειτο για διαγωνισμό αλλά για κατάθεση ψυχής των παιδιών»

Από τους πλέον δραστήριους συλλόγους ο Σύλλογος Ποντίων Χρυσούπολης μετρά πολλά χρόνια ζωής και πολλές δραστηριότητες. Ιδρύθηκε το 1969, εδρεύει σε τριώροφο ιδιόκτητο κτίριο, είναι οικονομικά ανεξάρτητος, εφόσον έχει στην κατοχή του και λειτουργεί φωτοβολταϊκά. Τα μέλη του είναι οκτακόσια εκ των οποίων τα ταμειακώς εντάξει είναι πεντακόσια, ενώ τα υπόλοιπα δεν πληρώνουν, γιατί, όπως αναφέρει ο πρόεδρός του Στάθης Παπαδόπουλος, «με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης τα μέλη που είναι άνω των 70 ετών μπορούν να παραμείνουν μέλη του συλλόγου χωρίς να πληρώνουν την συνδρομή τους».

Ο Σύλλογος Ποντίων Χρυσούπολης ήταν ένας από τους διοργανωτές του πρώτου διαγωνισμού Λύρας – Τραγουδιού και Στίχου. Αναφερόμενους στους στόχους της προσπάθειας ο κ. Στάθης Παπαδόπουλος αναφέρει ότι ήταν «να δοθεί η ευκαιρία σε όλους αυτούς που έχουν ξεχάσει να αρχίσουν να θυμούνται. Θα έλεγα ότι δεν ήταν ακριβώς διαγωνισμός αλλά ήταν μια προσπάθεια κατάθεσης ψυχής των παιδιών αλλά και για να δείξουμε ότι αυτά τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να πάρουν από εμάς τη σκυτάλη και να συνεχίσουν τον αγώνα για τη διάδοση και διάσωση του πολιτισμού των ποντίων.

Στόχος μας η διατήρηση της ποντιακής διαλέκτου

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού οι συμμετοχές δεν μπορούσαν να ξεπεράσουν τις σαράντα. Τελικά οι συμμετοχές ήταν τριάντα επτά, γιατί την τελευταία στιγμή τρία παιδιά ακύρωσαν την συμμετοχή τους. «Αν φροντίζαμε να εξασφαλίσουμε τη διαμονή, και εδώ ίσως κάναμε ένα λάθος, αλλά ήταν η πρώτη φορά που το διοργανώναμε, πιστεύω ότι οι συμμετοχές θα ήταν περισσότερες. Πολλοί ήταν αυτοί που πήραν τηλέφωνο αλλά μόλις κάναμε λόγο για τη διαμονή δήλωναν πρόβλημα», τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος δηλώνει ευχαριστημένος από την όλη προσπάθεια. «Ήταν δύο συγκινητικές ημέρες και βραδιές, γιατί το βράδυ ακολουθούσε ποντιακή βραδιά. Αυτό που ένοιωσα μέσα στο δημοτικό θέατρο της Χρυσούπολης ήταν πρωτόγνωρο για μένα. Ήταν πολύ συγκινητικό να βλέπεις παιδιά και νέους και μεγαλύτερους στην ηλικία, κυρίως όμως παιδιά, να παίζουν σωστή λύρα. Αυτό που συνέβη μας κάνει να σκεφθούμε ότι κάτι κινείται και ότι το ποντιακό στοιχείο δεν θα χαθεί. Πιστεύω ότι όσο περνά ο καιρός το ποντιακό στοιχείο δυναμώνει και ότι το μόνο που μπορεί να χαθεί ίσως είναι η διάλεκτος, αλλά και αυτή θα παραμείνει μέσα από τα τραγούδια. Αυτός ήταν και ένας στόχος του διαγωνισμού γιατί όταν το παιδί τραγουδά υποχρεωτικά χρησιμοποιεί ποντιακές λέξεις και στίχους ποντιακούς. Άρα ο διαγωνισμός ήταν σαν σχολείο».

Χρύσα Μαυρίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» «Η δυναμική του διαγωνισμού θα τον καταστήσει θεσμό»


Για αξιόλογο θεσμό έκανε λόγο η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» Χρύσα Μαυρίδου ο οποίος πήγε πολύ καλά παρά το γεγονός ότι όλα έγιναν σε σύντομο διάστημα. Μεταφέροντας τις απόψεις των διοργανωτών η κ. Μαυρίδου επισημαίνει ότι «η κριτική επιτροπή ήταν ενθουσιασμένη από τα ταλέντα που παρήλασαν. Μάλιστα ο Αλέξης Παρχαρίδης που ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής μου είπε ότι η δουλειά τους ήταν πολύ δύσκολη γιατί τα παιδιά που διαγωνίστηκαν ήταν πολύ καλά και δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν τα καλύτερα φοβούμενοι μήπως αδικήσουν κάποιο. Την τελευταία ημέρα ξεχώρισαν οι καλύτεροι». Η κ. Μαυρίδου κάνει ιδιαίτερη μνεία για την παρουσία της Ιωάννα Τσολερίδου, που βγήκε πρώτη στο τραγούδι, «η οποία τραγουδώντας το βράδυ χωρίς συνοδεία οργάνων κυριολεκτικά μάγεψε τον κόσμο», όπως επίσης και στην παρουσία της δεκάχρονης από τις Σάπες, της Ευανθίας – Ιωάννας Πουρσαϊτίδου, που ήρθε δεύτερη στο τραγούδι, «η οποία πραγματικά ενθουσίασε τον κόσμο με τη χροιά της φωνής της, με την ποντιακή προφορά και με τον αέρα της. Πιστεύω ότι είναι ένα παιδί που θα έχει μέλλον». Τέλος εκφράζει την άποψη ότι «ο διαγωνισμός είχε τέτοια δυναμική που πραγματικά θα γίνει θεσμός».