Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Συμμετοχή στο 15ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών


 Η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού χτύπησε στη Θεσσαλονίκη στο «PAOK Sports Arena» όπου πραγματοποιήθηκε το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός των Ελλήνων του Πόντου, το 15ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος που φέτος συμπίπτει με τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία του 1919. 

 Πάνω από 20 χορευτές και χορεύτριες του Συλλόγου Ποντίων Νέστου συμμετείχαν για ακόμα μια χρονιά στην εκδήλωση της οποίας τη διοργάνωση είχε την ευθύνη ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Θεσσαλονίκης, όπου χιλιάδες χορευτές και μουσικοί «μετέφεραν» – με την καρδιά και την ψυχή τους – την αλησμόνητη πατρίδα, στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας.

Μετά την είσοδο με τα λάβαρα των Συλλόγων που συμμετείχαν, 2.500 χιλιάδες περίπου χορευτές σήκωσαν ψηλά τα χέρια στον κοινό χορό, διατρανώνοντας το μήνυμα της ενότητας και της μνήμης του ποντιακού Πολιτισμού. Μεταξύ των χορών που παρουσιάστηκαν από τους πέντε Συνδέσμους της Ελλάδος, το εικαστικό χορευτικό της ομάδας του Παύλου Κουρτίδη παρουσίασε χοροδράματα με πολλαπλούς συμβολισμούς σχετικά με γεγονότα της διαπραχθείσας Γενοκτονίας κατά των Ελλήνων του Πόντου. Χορεύτριες και χορευτές κρατώντας στα χέρια τους αμάραντα, τα «δάκρυα τη Παναΐας», σχημάτισαν το σήμα της γενοκτονίας «G» το σήμα που υιοθετήθηκε μετά από διεθνή διαγωνισμό της ΠΟΕ για τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία. 
Προς το τέλος του φεστιβάλ οι χορευτές με τα σώματά τους σχημάτισαν στην κεντρική αίθουσα του κλειστού αθλητικού σταδίου τον αριθμό «100» που συμβολίζει τα χρόνια που πέρασαν από το 1919, την ημέρα που αποβιβάστηκε ο Μουσταφά Κεμάλ στην Αμισό (Σαμψούντα) του Πόντου και άρχισε η τελευταία και πιο σκληρή φάση της Γενοκτονίας, ενώ απόλυτη σιγή και ρίγη συγκίνησης επικρατούσαν μεταξύ των θεατών. Τέλος, τον ενθουσιασμό και τις επευφημίες του κοινού προκάλεσε η παρουσίαση του χορού «Σέρρα» από δεκάδες μαυροντυμένους χορευτές, με την ολοκλήρωση του οποίου ανανεώθηκε το ραντεβού για το επόμενο Φεστιβάλ της Ομοσπονδίας το 2020.