Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Κοπη της Βασιλόπιτας

Ο Σύλλογος Ποντίων Νέστου έκοψε την πίτα του.
Μέσα σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα ο πρόεδρος του συλλόγου Στάθης Παπαδόπουλος ξεκίνησε την εκδήλωση με πολλές εκπλήξεις.
Τα παιδιά του μικρού χορευτικού έψαλλαν τα ποντιακά πρωτοχρονιάτικα κάλαντα συνοδεία του πόντιου καλλιτέχνη Αποστολίδη Γιώργου.Ο πρόεδρος στη συνέχεια χαιρέτησε όλους του προσκεκλημένους, οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση. Πριν αναλυθεί το πρόγραμμα της ημέρας, έγινε μια μικρή εκδήλωση, που σκοπός της  ήταν η γνωριμία των μικρών παιδιών με την Ποντιακή διάλεκτο.Τα κείμενα που επιλέχτηκαν είχαν σχέση με το χρόνο και τους μήνες.
Στόχος αυτής της επιλογής ήταν να  ανακαλύψουμε πόσο θαυμαστός ήταν ο ελληνισμός του Πόντου. Οι Έλληνες του Πόντου κάνοντας εύστοχες παρατηρήσεις σχετικά με τις ιδιαιτερότητες του κάθε μήνα, τις διατύπωσαν σαν ρητά, παροιμίες, παροιμιώδεις φράσεις, παραδόσεις, ανέκδοτα  κ.α που όλα μέσα τους κλείνουν τη σοφία του λαού μας.Τα παιδιά απαγγέλοντας τα ποιήματα στα ποντιακά συγκίνησαν τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι τους καταχειροκρότησαν.
Αφού κόπηκε η βασιλόπιτα, με τον πατέρα Αδαμάντιο να δίνει την πραγματική διάσταση αυτού του  εθίμου, βραβεύτηκαν τα παιδιά των μελών του συλλόγου που πέτυχαν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στη συνέχεια ο ακολούθησε δεξίωση στον επάνω όροφο του κτιρίου με ποντιακά εδέσματα στην μνήμη του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου.
Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ευχαριστεί όλους όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και ιδιαίτερα τις γυναίκες για την προσφορά των Ποντιακών Εδεσμάτων.